Chirurgie

 • Operatie
 • Narcose
 • Castratie

Operatie

Medisch Centrum voor Paarden - De Hofstede heeft sinds september 2021 een nieuw volledig ingerichte operatieruimte. De operatieruimte is voorzien van een recovery ruimte met takelsysteem, gas anesthesiesysteem en een automatische operatietafel. Gasanesthesie heeft als voordeel dat het dier goed in de gaten gehouden kan worden door middel van bewakingsapparatuur. Het narcosegas zorgt voor een diepe slaap die goed gecontroleerd kan worden. Naast een anesthesiegas (Isofluraan) krijgt het dier ook zuurstof toegediend. Er wordt op een monitor nauwkeurig in de gaten gehouden of het dier goed in- en uit ademt door het meten van het gehalte aan koolstofdioxide wat uitgeademd wordt. Daarnaast worden ook alle paarden tijdens een ingreep aangesloten aan het hart bewakingssysteem.

Bij paarden worden alle nutsoperaties (castraties, breuken, etc.), orthopedische operaties, artroscopie van gewrichten en uitgebreide wondbehandelingen uitgevoerd. Naast onze eigen dierenartsen is op oproepbasis Carmen Scheffer, Europees Specialist Chirurgie Paard, verbonden aan Medisch Centrum voor Paarden - De Hofstede

Narcose

Wanneer u uw paard de dag voor de ingreep komt brengen voor een operatie zal het paard gewogen worden en op stal worden gezet. De paarden worden gewogen en vooraf door een dierenarts gecontroleerd. Op de dag van de ingreep wordt er een katheter in het bloedvat gebracht, dit is een soort siliconen buisje. Via deze weg kan alle medicatie snel en veilig aan het paard toegediend worden. Het paard word suf gemaakt met een sedatiemiddel om vervolgens ontspannen de recovery box ingeleid te worden. Hier krijgt het paard de volledige anesthesie dosis om in slaap te vallen. De recovery box is volledig voorzien van zachte kussens zodat het paard zich niet kan bezeren wanneer het gaat liggen of op staat. Daarna als het paard volledig onder narcose is wordt het paard met een speciale takel op de operatietafel gelegd. hier wordt er via de mond een tube in de luchtpijp aangebracht om het paard van zuurstof en narcose gas te voorzien. Tijdens de anesthesie is er continu een persoon aanwezig die de diepte van de anesthesie nauwkeurig in de gaten houdt. Tijdens de narcose krijgen paarden altijd infuus toegediend. Het operatiegebied wordt geschoren en gewassen, waarna de chirurg de ingreep zal uitvoeren. Als de operatie voltooid is, wordt het paard met de takel van de operatietafel in de recovery ruimte geplaatst om weer rustig wakker te worden. Wanneer het paard begint met overeind te komen, helpt een persoon vanaf een veilige plek bij het opstaan.

Castratie

Het castreren van paarden wordt op onze kliniek enkel op de praktijk gedaan. Hierbij hebben wij gekozen om dit enkel onder algehele narcose te doen. Wij streven er naar om dit onder optimale omstandigheden uit te voeren en zo het risico op complicaties zo laag mogelijk te houden. Castraties bij het staande paard worden daarom dus niet uitgevoerd bij ons

Castratie over de lies; hierbij worden twee relatief kleine snedes gemaakt bij het lieskanaal. De testikels worden afgebonden en verwijderd. De wond wordt vervolgens in twee lagen gehecht, waardoor deze geheel gesloten is. Het risico op infecties en een darm-prolaps is zo minimaal.

Klophengsten worden op gelijke wijze gecastreerd wanneer de testikel in het lieskanaal te vinden is. Wanneer deze in de buikholte zit, wordt de ingreep complexer. Voor deze paarden worden we bijgestaan door onze externe specialist, Carmen Scheffer.

Half bedekt; hierbij wordt het scrotum (balzak) ingesneden en de testikels afgebonden en verwijderd. Er blijft een open wond over die vervolgens zelf moet genezen.

Voor meer informatie omtrent de ingrepen en prijzen kunt u contact opnemen met ons.

Contactinformatie praktijk

Medisch Centrum voor Paarden - De Hofstede

Terug
 • Ma
  08:00 - 17:00 uur
 • Di
  08:00 - 17:00 uur
 • Wo
  08:00 - 17:00 uur
 • Do
  08:00 - 17:00 uur
 • Vrij
  08:00 - 17:00 uur
 • Za
  08:00 - 14:00 uur
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Postweg 9 3831 SE Leusden
ontvang een routebeschrijving via Google Maps