Oogheelkunde

Als uw paard een oogprobleem heeft, doen we altijd een structureel en volledig oogonderzoek. Het oog wordt van buiten naar binnen onderzocht.

  1. Onderzoek van de schedel en oogkas; we letten hierbij op eventuele aanwezige fracturen of vormafwijkingen. Daarnaast kijken we ook of het paard ooguitvloeiing heeft en welke kleur dit heeft.
  2. De stand van het boven- en onderooglid; een ooglid moet mooi aansluiten op het oog en mag niet naar buiten of naar binnen krullen of beschadigd zijn.
  3. De stand, positie en de grootte van de oogbol; beide ogen moeten even groot zijn, moeten even ver buiten de oogkas komen en het paard mag niet scheel kijken bijvoorbeeld.
  4. Het derde ooglid; er kunnen op het derde ooglid bepaalde huidtumoren voorkomen, zoals een plaveiselcelcarcinoom (vaak bij Haflingers).
  5. De conjunctiva (slijmvliezen); we letten op de kleur, of deze gezwollen zijn en of er bloedingen of beschadigingen aanwezig zijn.
  6. De cornea (het hoornvlies); hier kijken we naar eventuele onregelmatigheden, een witte waas of beschadigingen. De cornea kleuren we aan met een kleurstof genaamd fluoresceïne. Hiermee kunnen we zien of er een beschadiging op de cornea aanwezig is.
  7. De voorste oogkamer; deze moet helder zijn en er mag niks inzit.
  8. Iris en pupil; de iris is het gekleurde deel van het oog en omringt te pupil.
  9. De lens;  

De ogen van een paard zijn gevoelige organen en problemen aan het oog moeten dan ook snel en adequaat aangepakt worden. Oogaandoeningen die we veel zien zijn onder andere: conjunctivitis, corneabeschadiging, maanblindheid en tumoren aan het (derde) ooglid.

Een conjunctivitis is een ontsteking van het slijmvlies van het oog, ook wel de ‘binnenbekleding’ van het ooglid. In de zomer zijn vaak de vele vliegen de oorzaak, maar ook stof, een voorste luchtweginfectie of een allergie kan een conjunctivitis veroorzaken. Vaak zie je dikke, opgezette ogen en ook doorzichtige of pussige ooguitvloeiing. Als er in het oogonderzoek geen verdere afwijkingen aan het oog gevonden worden, wordt er een behandeling met antibiotische zalf ingezet. Als er veel zwelling van het oogslijmvlies aanwezig is, kan er ook gedruppeld worden met corticosteroïden. 

Als paarden het hoofd op een onhandige manier stoten, er komt iets in het oog, of ze schuren erg veel door bijvoorbeeld jeuk, kan er een beschadiging aan het hoornvlies (corneabeschadiging) ontstaan. Dit is pijnlijk en het paard zal knijpen en veel tranen met het oog. Soms kan je een beschadiging met het blote oog waarnemen, maar kleine beschadigingen kan je vaak niet zien. We gebruiken een groene kleurstof (fluoresceïne) om te zien of de buitenste laag van de cornea beschadigd is. Als dit het geval is zetten we vaak een behandeling met antibiotische zalf in. Een simpele beschadiging is binnen 2-7 dagen genezen.

Contactinformatie praktijk

Medisch Centrum voor Paarden - De Hofstede

Terug
  • Ma
    08:00 - 17:00 uur
  • Di
    08:00 - 17:00 uur
  • Wo
    08:00 - 17:00 uur
  • Do
    08:00 - 17:00 uur
  • Vrij
    08:00 - 17:00 uur
  • Za
    08:00 - 14:00 uur
  • Zo
    Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Postweg 9 3831 SE Leusden
ontvang een routebeschrijving via Google Maps