Polikliniek inwendige ziekten

U kunt met uw paard bij het Medisch centrum voor Paarden ook terecht voor poliklinische consulten op het gebied van de inwendige ziekten. Daarnaast beschikt de kliniek voor patiënten die intensievere zorg of controle nodig hebben over opnamefaciliteiten. Onder inwendige ziekten verstaan we alle aandoeningen die voortkomen uit problemen van een van de orgaansystemen:

 • Maagdarmkanaal: (recidiverende) koliek, diarree/mestwateren en vermageren.
 • Luchtwegen: hoesten, neusuitvloeiing, bijgeluid bij ademen en benauwdheid.
 • Hart- en vaatstelsel: hartritmestoornissen en hartruis, problemen met de vaten zoals bloedneus en vochtophopingen bv. oedeemvorming benen (einschuss) inclusief de diverse aandoeningen van het bloed zoals bloedparasieten (teken), stollingsproblemen en bloedarmoede.
 • Huidproblemen: huidafwijkingen, jeukklachten.
 • Spierproblemen: stijf en stram lopen, spierstofwisselingsproblemen: PSSM
 • Nieren en Urinewegen: afwijkend drink- en plasgedrag, bloedbijmenging urine, pijnklachten bij urineren (persdrang)
 • Endocrinologie: afwijkingen van hormonen producerende organen (Ziekte van Cushing)
 • Stofwisseling: spijsverteringsorganen zoals leverproblemen maar ook gevolgen van verstoring in de stofwisseling zoals bv. overgewicht (EMS) en hoefbevangenheid
 • Zenuwstelsel en Zintuigen: evenwichts- en coördinatieproblemen, oog- en oorproblemen

Soms hebben we te maken met orgaan specifieke klachten maar vaker zijn de symptomen wat algemener en uiten zich als verminderd presteren en gedragsveranderingen. Het is dan belangrijk om het paard in zijn geheel te onderzoeken en overzicht te krijgen van alle orgaansystemen omdat een verstoring in het ene orgaan gevolgen kan hebben op de functie van de andere organen. Hierbij kunnen we gebruik maken van diverse functietesten: pijn-, opname (GOT: maagdarmkanaal) en inspanningstesten (hart en longen tijdens rust/arbeid).

De polikliniek is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van diverse aandoeningen van deze verschillende organen en orgaansystemen.

We starten elk onderzoek met een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek om de problemen goed in het vizier te krijgen. Naar aanleiding van de verkregen informatie zullen we in overleg met u een diagnostisch plan opstellen. Hiertoe beschikken wij over uitgebreide mogelijkheden van aanvullende diagnostiek. In ons lab op de kliniek is er de mogelijkheid voor uitgebreid bloed-, mest- en urineonderzoek. Ook bloeduitstrijkjes en longspoelingen worden op de kliniek beoordeeld. Uitgebreider weefselonderzoek (biopt) sturen we naar een extern laboratorium. Daarnaast beschikken we op de kliniek onder andere over echoapparatuur, zowel een luchtweg- als maagscoop, ecg apparatuur (rust/beweging) en apparatuur voor longfunctiemetingen.

Aangezien wij de meeste aanvullende onderzoeken zelf op de kliniek kunnen uitvoeren is het mogelijk om snel en gericht tot een diagnose te komen en van daaruit een op de patiënt afgestemd behandelplan op te stellen. Qua behandelmethodes maken we wanneer nodig gebruik van medicatie maar kijken ook naar mogelijkheden om het management aan te passen om recidive te voorkomen. Het rantsoen speelt hierin een zeer belangrijke rol en er is de mogelijkheid dit uit te diepen door middel van rantsoenanalyse. Zie de links voor verdere informatie over de diverse onderzoeken en behandelmogelijkheden. Bij vragen over onderzoeksomgelijkheden en de diverse behandelwijzen kunt u altijd contact opnemen met de kliniek voor meer informatie.

De focus van ons werk als dierenartsen ligt natuurlijk op kwaliteit, maar aandacht, en goede duidelijke uitleg vinden wij zeker zo belangrijk om u en uw paard zo goed mogelijk te begeleiden in het onderzoeks- en behandelproces.

Contactinformatie praktijk

Medisch Centrum voor Paarden - De Hofstede

Terug
 • Ma
  08:00 - 17:00 uur
 • Di
  08:00 - 17:00 uur
 • Wo
  08:00 - 17:00 uur
 • Do
  08:00 - 17:00 uur
 • Vrij
  08:00 - 17:00 uur
 • Za
  08:00 - 14:00 uur
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Postweg 9 3831 SE Leusden
ontvang een routebeschrijving via Google Maps