Behandelingen

Lasertherapie

Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie waardoor de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen. Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen. In veel gevallen is de behandelduur van de patiënt korter en de behandeling is bovendien pijnloos. Wij gebruiken lasertherapie voor onder andere als aanvullende behandeling voor slecht genezende of geïnfecteerde wonden, het versnellen van wondgenezing, vermindering van littekenweefsel, spierproblemen en rug- en nekklachten. De behandeling voelt aangenaam warm aan, is volledig pijnloos, veilig en kent geen bijwerkingen.

Shockwave

Shock waves zijn geluidsgolven en geven een positieve drukgolf. Op deze manier wordt er energie doorgegeven tot in het weefsel en dit zorgt onder andere voor een verhoogde bloedsomloop en zo meer metabole activiteit, wat het genezingsproces stimuleert. Het werkt antibacterieel, ontstekingsremmend, pijnstillend en zorgt voor het vrijkomen van groeifactoren en stimulatie van stamcellen. Wij gebruiken deze therapie ter ondersteuning bij onder andere pees- en spierblessures en artrose. Het paard laat dit meestal goed toe en behandeling is kort en pijnloos.

IRAP-behandeling

IRAP staat voor interleukine-1 receptor antagonist en wordt door witte bloedcellen geproduceerd. Het werkt ontstekingsremmend en pijnstillend en kan dus gebruikt worden om ontstekingsreacties in gewrichten te remmen. Het is een lichaamseigen stof en we verkrijgen het door eerst bloed af te nemen. Vervolgens verwerken we het op een speciale manier waardoor de witte bloedcellen IRAP produceren. Dit scheiden we uit het bloed en spuiten we vervolgens in het gewricht. Artrose in een gewricht kan lokaal een ontstekingsreactie geven. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt pijn, maar dit kan uiteindelijk ook leiden tot verdere beschadiging van het kraakbeen. Door de ontsteking te remmen kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken en verdere aantasting van het gewricht voorkomen. De al aanwezige schade in het kraakbeen is echter niet te herstellen.

Stamceltherapie

Stamcellen hebben de potentie om zich te kunnen delen en ontwikkelen tot andere type cellen of weefsels waardoor ze het herstel bij verschillende blessures kunnen stimuleren. Stamcellen zijn echter niet in staat om een beschadigd gewricht weer als nieuw te maken. De cellen hebben een aansturende rol in het herstelproces en stimuleren daardoor het herstel. De cellen remmen het ontstekingsproces, produceren groeifactoren en stimuleren celdeling. De cellen zorgen voor een verbeterde kwaliteit van het littekenweefsel.

Hoe ouder echter de beschadiging, hoe minder goed stamceltherapie werkt. Het is voornamelijk goed werkzaam bij letsel wat 1 tot 4 weken oud is. Ook is deze therapie effectiever bij iets kleiner letsel. Daarnaast functioneren stamcellen minder goed in een ontstoken milieu, wat misschien bij artrose wel het geval is.

Contactinformatie praktijk

Medisch Centrum voor Paarden - De Hofstede

Terug
 • Ma
  08:00 - 17:00 uur
 • Di
  08:00 - 17:00 uur
 • Wo
  08:00 - 17:00 uur
 • Do
  08:00 - 17:00 uur
 • Vrij
  08:00 - 17:00 uur
 • Za
  08:00 - 14:00 uur
 • Zo
  Gesloten
Terug

Vind ons hier:

Postweg 9 3831 SE Leusden
ontvang een routebeschrijving via Google Maps